La història antiga

Prehistòria i història antiga: de l’arribada de l’home a Mallorca a la colonització Romana

Ciutat Romana de Pollença

L’home arriba a les illes al voltant del 7000 aC quan ja havia assolit certes tècniques de navegació, era caçador i recol·lector i tenia el myotragus, petit antílop endèmic de Mallorca i Menorca que s’extingí precisament per la seva caça intensiva, com un dels seus principals recursos alimentaris.

A poc a poc els primers homes van passant de depredadors a productors d’aliments, el que provocà un canvi sociocultural i l’inici del pretalaiòtic que abraça del 2000 a c al 1300 a c. Trobam aleshores a Mallorca una població estable i una evolució amb canvis molt marcats: es passa d’habitar coves naturals a la construcció de navetes; pels enterraments l’evolució és el pas de les coves naturals als hipogeus i sepulcres megalítics a les construccions de diferents tipus de navetes i coves artificials de diferents cambres. L’home pretalaiòtic era sedentari encara que practicava cert nomadisme itinerant, vivia en petites comunitats familiars de caràcter pacífic i aconseguien l’aliment mitjançant la ramaderia, una agricultura molt rudimentària , la caça i la recol·lecció. Devers l’any 1300 a c es produeix un canvi profund en la societat illenca. És el talaiòtic. Les causes d’aquest canvi no són clares, atribuint-les a l’arribada d’onades invasors d’altres indrets de la Mediterrània, per una evolució pròpia de la societat pretalaiòtica o per una conjunció d’ambdós factors. La societat passà a organitzar-se de forma jeràrquica i militar amb un grup social dominant, és la tribu. La població es concentra en grans poblats protegits per grans murades i apareixen un gran nombre d’armes als jaciments arqueològics.

Les grans construccions són el seu element més característic, els talaiots són les restes més importants i significatives que donen nom a aquest període, poden ser de forma circular o quadrada i eren una espècie de gran torre amb una cambra central; construïts amb grans pedres en sec, tenien dues funcions l’habitacle, per realitzar cerimònies, reunions, etc. i la defensa. Al voltant dels talaiots es trobaven altres edificis més simples on l’home talaiòtic realitzava la vida. Els talaiots es localitzen normalment, en zones estratègiques del territori i en trobam d’aïllats i agrupats. Podem destacar les impressionants restes de Capocorb a Llucmajor, el d’Antigor a ses Salines o el de ses Païsses d’Artà. Altres construccions importants d’aquest període són, les murades ciclòpies que envolten els poblats, els santuaris i les sales hipòstiles formades per grans columnes de pedra que aguantaven sòtils de grans lloses.

Els mallorquins tingueren contacte amb les civilitzacions més avançades de la Mediterrània oriental i cal destacar la relació amb les colònies fenícies, sobretot arran de l’expansió comercial i colonial de Cartago a partir del segle V a c, els quals varen establir factories al llarg de la costa (illa de na Guardis a ses Salines, etc.).

L’any 123 a c, el romà Quint Cecili Metel, va començar la conquesta de les Balears. La conquesta, en un inici, no va ser fàcil per l’oposició dels illencs i la seva destresa en la utilització de la fona. La campanya durà uns dos anys i en completar-se les illes es varen integrar dins la vida administrativa romana i passaren a integrar-se a la província de la Tarraconense part d’Hispània.

Molt important va ser la romanització, és a dir, l’adopció de la cultura i societat romana a Mallorca, que es produí per l’enorme superioritat cultural dels romans i la important arribada de colons romans a Mallorca. El llatí es va convertir en la llengua de l’illa i s’hi introduí el dret, l’administració, la religió i la cultura romans. Amb la romanització començà la vida urbana i es fundaren dues colònies, Pollentia (l’actual Alcúdia) i Palma, a part de dues ciutats més Guium i Tucis i la ciutat federada de Bocchoris (a l’actual Port de Pollença). Econòmicament l’illa es convertí en un centre comercial de la Mediterrània occidental per la seva situació estratègica, cruïlla de les principals rutes de navegació. També l’agricultura i la ramaderia progressaren a causa de les noves tècniques i els cultius introduïts pels romans, destacant la producció de blat i de vi.

Font: Consell de Mallorca

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s