La conquesta Catalana

1229, el pas del món musulmà al de l’Europa occidental de la mà de rei Jaume I

Retrat de Jaume I (1208–1276) que es troba a l’Ajuntament de Palma

El 1229 es produeix un esdeveniment cabdal, el canvi d’una cultura per una altra totalment diferent, socialment, econòmica i religiosa, és a dir, el pas del món musulmà al de l’Europa occidental, és la conquesta catalana de Mallorca. La població indígena es va veure obligada a fugir de l’illa i la que restà en ella va esser feta esclava o en el millor dels casos varen haver d’assimilar la nova cultura imposada pels vencedors catalans. Mallorca s’integrà definitivament al món cristià amb noves institucions, amb la llengua catalana, la nova religió i una nova cultura procedent de Catalunya, que seran i formaran el punt de partida de l’actual poble mallorquí.

La corona catalanoarogonesa, formada per Aragó i els comtats catalans, va encetar, en el segle XIII, una expansió per la Mediterrània occidental. D’aquesta manera Mallorca es convertia en una base política i econòmica indispensable pels interessos de la burgesia comercial catalana, tant en el Mediterrani occidental com als mercats d’orient. A més, ocupada l’illa, s’acabava el problema dels atacs corsaris a les naus catalanes. Un altre motiu per l’ocupació de les illes era l’esperit de croada que imperava a l’època. Dia 5 de setembre de 1229 la flota catalana salpava cap a Mallorca i es dirigia cap a la badia de Pollença, on s’havia pactat amb un cacic local, però els forts vents de mestral obligaren a desembarcar a Santa Ponça el 9 i 10 de setembre. A partir d’aquest moment comencen els enfrontaments entre les tropes cristianes i musulmanes que acabaren amb la conquesta de Medina Mayurqa el 31 de desembre de 1229. La ciutat va esser saquejada i la majoria dels seus moradors moriren o foren fets esclaus.

Aleshores els musulmans que havien pogut escapar es feren forts a les muntanyes, a la serra de Tramuntana i a la de Llevant. Per això el rei hagué de retornar a Mallorca l’any 1231 per acabar de retre els musulmans que encara resistien als castells roquers de Santueri, Alaró i Pollença.

Un cop sotmesa totalment l’illa es va dur a terme l’organització d’aquest nou regne de la Corona d’Aragó, neixia el Regne de Mallorca. Es produí el repartiment de l’illa, una bona part queda en mans del rei i altres porcions es repartiren entre els magnats segons el grau de participació en la conquesta de Mallorca. El bisbe de Barcelona, el comte del Rosselló, Nuno Sanç, el vescomte de Bearn i el comte d’Empúries eren els principals nous terratinents, però també reberen possessions ordes religioses i altres institucions. Pel que fa a l’organització jurídica i institucional el rei atorgà la Carta de Franquesa on s’establien els drets i els privilegis dels repobladors cristians, on el sistema feudal imperant a Catalunya quedava atenuat per tal d’afavorir la vinguda de nous pobladors.

La nova societat estava composta pels nous pobladors cristians que provenien bàsicament dels comtats catalans, i per un cert nombre d’esclaus musulmans i de musulmans lliures que havien estat autoritzats a residir a l’illa, però que progressivament es varen anar integrant dins la nova cultura dominant. També hi havia una minoria jueva. Els nous pobladors reproduïren una societat a imatge i semblança de la catalana, amb institucions, costums i estructura sòcioeconòmica idèntica. La religió cristiana i la llengua catalana eren les senyeres d’aquest nou poble en formació. El 27 de juliol de 1276 moria a València el rei En Jaume. Abans havia repartit les terres entre els seus fills i convertia Mallorca amb el centre d’un nou regne dins el mar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s