Trenta anys de democràcia local (1979-2009)

El 2009 es compleixen trenta anys de democràcia local

L’any 1979 se celebraren les primeres eleccions municipals i es constituïren els primers ajuntaments democràtics, d’ençà de la II República. Aquest any també es van crear els Consells preautonòmics, entre ells el Consell Insular de Mallorca, assumint una reivindicació històrica del nostre poble. En el cas del Consell de Mallorca, a partir d’aquesta data ha esdevingut un dels eixos de la xarxa municipal. Per aquest motiu, entenem que el Consell de Mallorca ha de liderar, dinamitzar i promoure la commemoració del trentè aniversari de democràcia local (1979-2009). El Consell de Mallorca com a institució de caràcter local i alhora autonòmica, com a entitat destinada preferentment a implementar la xarxa municipal de Mallorca, destinarà aquest 2009 a posar en valor tot allò que han aportat les institucions municipals, mancomunitats i federacions de municipis, així com també el Consell des de la seva vocació d’Ajuntament dels Ajuntaments en la millora de la qualitat de la vida ciutadana i la modernització de l’illa.

Gràcies a la democràcia als Ajuntaments i als Consells, durant aquests trenta anys, s’ha consolidat un teixit sòlid de serveis públics locals, s’han potenciat valors urbanístics, territorials i mediambientals, s’han millorat les infraestructures viàries, s’ha consolidat la participació ciutadana i s’han datat els municipis d’unes obres i uns serveis sense els quals difícilment Mallorca no gaudiria de la competitivitat i de la qualitat que té actualment.

Es vol recordar aquesta fita amb la intenció de reforçar la memòria de la ciutadania i de reflectir les transformacions i els canvis profunds que s’han produït gràcies a l’esperit democràtic i de convivència, i, fins i tot, expressar les oportunitats que s’han derivat d’aquest esperit. Unes transformacions que tenen molts àmbits de visibilitat a nivell municipal (infrastructures esportives, culturals, locals socials per a les associacions, serveis d’escoletes, escoles, enllumenats, camins, carreteres, centres sanitaris i sociosanitaris, etc). D’aquesta manera el Consell de Mallorca vol reforçar la idea, la validesa i les potencialitats d’aquest model de convivència i donar suport a la tasca sempre difícil sobre el que suposa formar part de les administracions locals, fent pedagogia democràtica, una tasca imprescindible per consolidar el nostre marc polític i garantir el futur.

Per tot això, el Consell de Mallorca reconeix i commemorarà la fita històrica de les primeres eleccions democràtiques als Ajuntaments i als Consells Insulars del 1979, després de l’aprovació de la Constitució de 1978, durant tot l’any 2009.

Font: Consell de Mallorca

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s